- Nasi Putih
- Ayam Masak Lemak Serai + Kentang
- Ikan Goreng Berempah
- Kacang Panjang Goreng + Hati + Pedal
- Sambal Belacan + Ulam-Ulaman
1.NASI PUTIH
2.AYAM MASAK LEMAK DAN KENTANG
Bahan-bahannya:
1 ekor ayam, potong 16 - 18 bahagian, cuci bersih dan toskan
5 batang serai, dititik2 helai daun kunyit, disiat2
6 biji kentang, kupas, belah 4 setiap biji dan rendam
1 keping asam gelugor
1200 ml santan cair
400 ml pati santan
Garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar:-)
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
20 tangkai cili padi hijau thai
15 tangkai cili padi merah thai
2 biji buah keras
1 ekor ayam, potong 16 - 18 bahagian, cuci bersih dan toskan
5 batang serai, dititik2 helai daun kunyit, disiat2
6 biji kentang, kupas, belah 4 setiap biji dan rendam
1 keping asam gelugor
1200 ml santan cair
400 ml pati santan
Garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar:-)
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
20 tangkai cili padi hijau thai
15 tangkai cili padi merah thai
2 biji buah keras
- Satukan ayam, kentang (toskan), serai dan bahan kisar dalam periuk, gaul rata dan masak sekejap hingga ayam kecut.
- Tuang santan cair, dan masak hingga kentang 3/4 lembut.
- Tambah asam gelugor, dan tuang pati santan.
- Masak dengan api perlahan hingga kentang empuk.
- Tambah garam secukup rasa dan secubit gula.
- Masukkan daun kunyit dan masak sekejap dengan api sederhana sambil dikacau selalu.
- Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas..
3.IKAN GORENG BEREMPAH
Bahan-bahannya:
Ikan kembong -5 ekor
Minyak 1 cawan
Bawang besar, bawang putih dan halia (dikisar) 1 cawan
Serai 5 batang (dikisar)
Jintan putih 3 sudu
Jintan manis 2 sudu
Serbuk cili 1 sudu
Serbuk kunyit 1 sudu
Kas-kas 2 sudu
Rempah daging 3 sudu
Daun kari 2 tangkai
Bawang goreng 3 sudu
Cara-caranya:
- Panaskan minyak. Tumis bahan tumisan.
- Masukkan rempah ratus dan masak sehingga betul-betul masak dan pekat.
- Ikan yang telah digoreng digaulkan.
- Angkat untuk dihidangkan
4. KACANG PANJANG GORENG+HATI+PEDAL
BAHAN-BAHAN
- 10 batang kacang panjang
- 3 ketul hati ayam
- 3 ketul pedal ayam
- 3 biji bawang putih
- 4 biji bawang merah
- 2cm kunyit
- 3 biji cili padi
- garam dan minyak masak
- Potong kacang panjang, hiris hati dan pedal ayam kecil-kecil.
- Kemudian, tumbuk kunyit, sebiji bawang putih serta garam. Perapkan bahan yang ditumbuk tadi dengan hati dan pedal ayam yang telah dihiris.
- Kemudian, gorengkan (tanpa minyak) hati dan pedal sehingga kering. Kemudian, masukkan minyak secukupnya.
- Sambil menggoreng hati dan pedal tu, hiriskan bawang putih, bawang merah dan cili padi. Bila hati dan pedal tadi dah agak2 keperangan, bolehlah dimasukkan bawang2 dan cili padi tadi.
- Bila semua bawang tu dah layu, bolehlah dimasukkan kacang panjang.
- Goreng sehingga kacang panjang tu masak, tapi jgn terlalu lama sangat.
- Bolehlah dihidangkan untuk satu keluarga.
5. SAMBAL BELACAN dan ULAM ULAMAN
- 3 biji cili hidup @ besar
- 10 biji cili padi @ kecik
- Sedikit belacan - dibakar
- Gula 1 sudu kecil
- Secubit garam
- Limau nipis - Ambil jusnya
Cara-cara
- Lada hidup, cili api, belacan, gula dan garam dikisar
- Last sekali perah asam limau
- Hidangkan bersama ikan bakar, ikan goreng dan kawasan yg sewaktu dengannya.
ULAM ULAMAN:
timun
ulam raja
jantung pisang - rebus
petai
No comments:
Post a Comment