BISKUT TAT NENAS
Bahan Pastri
120 g tepung gandum
120 g tepung naik sendiri
150 g mentega
1 biji telur, dipukul
2-3 camb air ais
sedikit garam
kuning telur, utk sapu
Bahan Jem Nenas
2 cawan isi nenas yg sudah diparut
330 g gula pasir
4 kuntum bunga cengkih
Cara-cara
1.Jerang semua bahan jem dalam periuk non-stick.
2.Kacau hingga pekat dan kental kemudian ketepikan dari api dan biar sejuk.
Untuk pastri:
1.Ayak kedua-dua jenis tepung dengan garam.
2.Gaulramas mentega ke dalam tepung hingga menyerupai serbuk roti.
3.Buatkan 'lubang' di tengah adunan, tuangkan telur dan air.
4.Uli perlahan menjadi doh.
5.Canai doh setebal 5 mm dan terap dengan acuan tat.
6.Atur atas tin pembakar berlengser marjerin dan isikan di tengahnya dengan jem.
7.Gunakan 'penyepit' untuk membuat corak di sekeliling tat.
8.Hias atasnya dengan hirisan pastri.
9.Sapu dengan kuning telur.
10.Bakar pada 175 C selama 25 min atau hingga masak.
Biskut Kacang Mazola
Bahan-Bahan:
1 kilo tepung gandum (diayak)
1 ½ cawan gula halus
2 cawan kacang tanah (digoreng dan ditumbuk halus)
1 botol minyak jagung mazola (size kecil)
Telur merah dan kacang utk hiasan
Cara:
1.Gaulkan tepung gandum, gula, kacang tanah hingga serata.
2.Kemudian tuangkan minyak jagung mazola sedikit demi sedikit sehingga adunan tidak melekat ditangan.
3.Kemudian terapkan adunan tadi mengikut bentuk acuan yg anda suka.
4.Sapukan telur merah dan letakkan kacang diatas biskut.
5.Masukkan dalam ketuhar bersuhu 180 atau bakar sehingga kekuningan.