Bahan Pastri
120 g tepung gandum
120 g tepung naik sendiri
150 g mentega
1 biji telur, dipukul
2-3 camb air ais
sedikit garam
kuning telur, utk sapu
Bahan Jem Nenas
2 cawan isi nenas yg sudah diparut
330 g gula pasir
4 kuntum bunga cengkih
Untuk jem
1.Jerang semua bahan jem dalam periuk non-stick.
2.Kacau hingga pekat dan kental kemudian ketepikan dari api dan biar sejuk.
Untuk pastri:
1.Ayak kedua-dua jenis tepung dengan garam.
2.Gaulramas mentega ke dalam tepung hingga menyerupai serbuk roti.
3.Buatkan 'lubang' di tengah adunan, tuangkan telur dan air.
4.Uli perlahan menjadi doh.
5.Canai doh setebal 5 mm dan terap dengan acuan tat.
6.Atur atas tin pembakar berlengser marjerin dan isikan di tengahnya dengan jem.
7.Gunakan 'penyepit' untuk membuat corak di sekeliling tat.
8.Hias atasnya dengan hirisan pastri.
9.Sapu dengan kuning telur.
10.Bakar pada 175 C selama 25 min atau hingga masak.
No comments:
Post a Comment